Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Kenelere Dikkat: Zarar Vermeyin, Virüsün Geçişini Hızlandırabilirsiniz!

Yaz aylarında açık hava aktivitelerinin artmasıyla birlikte Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, bu hastalığın ölümcül olabileceği konusunda uyarıyor.

Kenelerin vücuda yapışmasının yanı sıra çiftlik hayvanlarıyla temas yoluyla da bulaşabilen bu hastalığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, kenelere dokunulmaması gerektiğini vurguluyor. Keneyi çıkarırken sigara basmak ya da kimyasal madde uygulamak, virüsün bulaşma riskini artırabilir.

Açık alanlarda bulunurken vücudu örten açık renkli kıyafetler giyilmesi ve vücut ile giysilerin dikkatlice kontrol edilmesi önemli. Dr. Mamçu, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmanın yollarını da detaylı bir şekilde açıkladı.

Keneler Sadece İnsanları Etkiliyor!

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan virüs, keneler tarafından taşınan bir Bunyaviridae ailesine ait Nairovirüs grubundan kaynaklanıyor. Dr. Mamçu, bu virüsün insanlarda ciddi belirtilere yol açabileceğini aktardı.

Virüsün çiftlik hayvanlarıyla temas yoluyla da bulaşabileceğini belirten Dr. Mamçu, evcil hayvanlarla temasın hastalığa yol açmadığını açıkladı. Ancak kenelerin bulunduğu alanlarda çalışanlar ve piknik yapanlar risk altında olabilir.

Hastalık Ciddi Komplikasyonlara Yol Açabilir!

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan virüsün belirtilerinin genellikle 1-3 gün içinde kendini gösterdiğini belirten Dr. Mamçu, hastalığın ciddi vakalarında kanamaların görüldüğünü açıkladı.

Hastalığın tedavisinde destek tedavilerinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Mamçu, hastalıktan korunmaya yönelik etkili bir aşının henüz bulunmadığını belirtti. Hastalığa karşı tedbirli olmak ve kenelerden uzak durmak önem taşıyor.

Keneleri Zarar Vermeden Çıkarmak Önemli!

Kenelerin vücuttaki doğru şekilde çıkarılması gerektiğini belirten Dr. Mamçu, keneleri patlatmamak veya öldürmemek gerektiğini vurguladı. Kenenin vücuttan çıkarılmasının ardından bölgenin temizlenmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Kenelerin vücuda girmesini engellemek için alınacak önlemlere de değinen Dr. Mamçu, riskli alanlarda bulunduktan sonra vücut ve elbiselerin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı. Kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durmanın yanı sıra koruyucu önlemlerin alınması önemli.

Related Posts

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı. 

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.

Reflü, kalp ağrısını taklit edebiliyor! İnatçı öksürüğünüzün nedeni olabilir

Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflü hakkında toplumda doğru sanılan 9 yanlış bilgiyi anlattı.