Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen Beslenmede Doğru Planlama Şart! Yanlış Diyet Sağlığı Tehdit Edebilir

Sağlık açısından tehlike yaratabilir!

Vejetaryen beslenme, bitkisel besinlerin öne çıktığı ve hayvansal besinlerin kısmen ya da tamamen diyetten çıkarıldığı bir beslenme tarzıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, farklı vejetaryen türlerini açıklarken, “Lakto-vejetaryenler sadece süt ürünlerini, ovo-vejetaryenler yalnızca yumurtayı tüketir. Lakto-ovo vejetaryenler ise hem süt ürünlerini hem de yumurtayı tüketirken, veganlar hiçbir hayvansal ürün tüketmezler” şeklinde konuştu.


Takviye alımını zorunlu kılabilir

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen diyetin doğru planlanmadığında protein, demir, çinko, B12 vitamini ve omega-3 yağ asidi gibi hayvansal kaynaklı temel besin öğelerinde eksikliklere neden olabileceğine dikkat çekerek, “Özellikle B12 vitamini eksikliği ciddi sinir sistemi sorunlarına yol açabilir ve takviye alımını zorunlu hale getirebilir. Dengeli ve yeterli bir planla, vejetaryen beslenme kronik hastalıkların bazı risk faktörlerini kontrol altına alabilir. Lif içeriği sindirim sistemine katkıda bulunarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Bu faydalar, çeşitlilik ve besin öğelerinin dengeli alınmasına bağlıdır. Yanlış planlanmış bir diyet sağlık açısından tehlike oluşturabilir” uyarısında bulundu.


Çocuklar, Yaşlılar ve Kronik Hastalar Dikkatli Olmalı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen diyetin oluşturulmasında protein ihtiyacının özellikle önemli olduğunu vurgulayarak, “Bitkisel sütler kalsiyum ve bazı mineraller açısından zengin olsa da protein ihtiyacını tam olarak karşılayamaz. Baklagiller, kinoa, chia tohumu gibi protein kaynaklarının dengeli tüketilmesi gerekir. Sporcular için bu beslenme tarzı, protein ve mineral ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olabilir, bu nedenle dikkatle planlanmalı ve gerektiğinde ek takviyeler düşünülmelidir” dedi. Gelişim çağındaki çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar gibi hassas gruplar için potansiyel riskler barındırabileceğini belirten Yiğit, “Bu grupların ihtiyaç duyduğu besinlerin eksikliği sağlık problemlerine yol açabilir, bu yüzden uzman kontrolünde değerlendirilmelidir. Eksiklikler, takviyelerle veya farklı besin kaynaklarıyla giderilebilir” şeklinde konuştu.


Vejetaryenliğe Geçiş Uzman Kontrolünde Yapılmalı!

Vejetaryen beslenmeye geçiş yapmak isteyenlerin adım adım ilerlemesinin daha sağlıklı olacağını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Et tüketimini aniden bırakmak yerine, önce haftada birkaç gün bitkisel besinlere ağırlık vererek başlayabilirsiniz. Ayrıca, protein ve diğer mikro besinlerin dengeli alımını sağlamak için bir diyetisyenle kişisel bir plan yapılmalı ve takviye gereksinimi uzman tarafından değerlendirilmelidir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı bir plan, bireyin yaşına, sağlık durumuna ve özel gereksinimlerine göre şekillendirilmelidir” dedi.

Related Posts

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı. 

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.

Reflü, kalp ağrısını taklit edebiliyor! İnatçı öksürüğünüzün nedeni olabilir

Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflü hakkında toplumda doğru sanılan 9 yanlış bilgiyi anlattı.