Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

İklim Değişikliği ve Enerji Dengesizliği: Bilim İnsanlarını Endişelendiren Durum

Stockholm Üniversitesi’nden meteoroloji profesörü Thorsten Mauritsen liderliğinde yapılan bilimsel bir değerlendirme, enerji dengesizliğindeki artışın nedenlerinin halen net olmadığını ortaya koydu. İlk etapta doğal değişkenlik ve El Nino gibi iklim olaylarının etkisi düşünüldü ancak dengesizliğin ısrarla artması bilim insanlarını endişelendirmeye devam ediyor.

Mauritsen, durumu “Modellemediğimiz bir şey eksik, ama ne olduğunu bilmiyoruz” diyerek özetledi ve karmaşıklığın altını çizdi. Bu artışın olası sebepleri arasında yansıtıcı yüzeylerin azalması gibi unsurlar ile deniz taşımacılığı kaynaklı aerosol miktarının düşüşü yer alıyor. Ancak net bir sebep henüz tespit edilebilmiş değil.

Bilim insanlarını endişelendiren bir diğer konu ise kritik verileri sağlayan NASA uydularının ömrünün yaklaşması. Şu anda en yüksek çözünürlükte dünya enerji dengesizliğini izleyen dört CERES uydusu aktif durumda. Fakat bu uyduların 2027 yılında tek bir Libera görevi ile değiştirilecek olması veri sürekliliğini tehdit ediyor.

Mauritsen, enerji dengesizliği ölçümlerinin iklim değişikliğini tahmin etmek için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, “Eğer bu dengesizlik devam ederse, sıcaklıkların istikrar kazanması için gereken karbon emisyon sınırımız daha da kısıtlanacaktır” açıklamasında bulundu. Enerji dengesizliğini ölçememek, adeta kör bir şekilde iklim sistemini yönetmek anlamına geliyor.

Yerden okyanus sıcaklıkları gibi verilerle bu ölçümler kısmen yapılabilmekte ancak bu verilerin yaklaşık 10 yıl gecikmeli olduğu ve düşük mekansal çözünürlüğe sahip olduğu unutulmamalıdır. Yeni fikirler geliştirilirken, mevcut finansman eksiklikleri NASA’nın uzun vadeli izleme kapasitesini tehlikeye atıyor.

Bilim insanları, dünya genelinde daha fazla gözlem imkanı ve araştırma yapılması konusunda çağrıda bulunuyor.

Related Posts

Yapay Zeka, satrançta 1970’lerden kalma Atari 2600’e yenildi

OpenAI’ın son model yapay zekâsı, sadece 8-bit’e sahip olan 28 yıllık cihazın mantığına kafa tutamadı.

Elif Berfin Altun’dan atıcılıkta çifte rekor

Uluslararası Atıcılık Sporları Federasyonu (ISSF) Havalı ve Ateşli Silahlar Dünya Kupası’nda milli sporcu Elif Berfin Altun, Türkiye rekoru kırdı.

Meta’nın yapay zeka asistanı 1 milyar aktif kullanıcıya ulaştı

Yapay zeka yarışında Meta, bütün platformlarında desteklenen bir asistan kullanıma sunmuştu. Yeni bir açıklama yapan şirket Meta AI’ın aylık 1 milyar aktif kullanıcıya ulaştığını duyurdu.

Milyonların indirdiği 2.900 TL’lik oyun bedava oldu

Sony, Haziran 2025 döneminde PlayStation Plus abonelerine sunulacak yeni oyunları resmi olarak açıkladı. “Days of Play” kampanyası kapsamında duyurulan listede milyonlarca kişinin indirdiği ve aktif olarak 2.900 TL’ye satılan NBA 2K25 de yer aldı. Ayrıca ilk kez PS5 ürünlerine özel indirimler de yapılacak olması dikkat çekti.

Deepfake videoları ayırt etmek gittikçe zorlaşacak

Deep Fusion Yaratıcı Yapay Zeka Başkanı Christian Darkin, deepfake videoları anlamak için çeşitli yollar olduğunu belirterek, “Bu videodaki insanların gözlerinde daha az canlı bir bakış vardır, video çözünürlüğü daha düşük olur. Farklı yolları da sizinle paylaşabilirim ancak bir süre sonra bu yöntemler de işe yaramayacak.” dedi.

Kuantum bilgisayarlarla ilaç devrimi! İlaçlar yeniden şekilleniyor

CES 2025’te tanıtılan kuantum bilgisayar teknolojileri, ilaç keşfi ve kimyasal simülasyon alanında çığır açıyor. Kuantum mekaniğinin prensiplerine dayanan bu yenilikçi sistemler, karmaşık moleküler etkileşimleri saniyeler içinde modelleyerek ilaç …