Sıcak havalar kalp sağlığını tehdit ediyor!

Kalp ve damar hastalıkları, ölüme sebep olan hastalıklar arasında ön sıralarda yer almaktadır. Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Özgür Mete, yaz aylarında kalp damar hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Sıcak ve Nemli Hava Kalp Krizine Sebep Olabilir

Kardiyoloji Bölümü Uzm. Dr. Özgür Mete, aşırı sıcak ve nemli havalardan kalp krizini tetikleyebileceğini belirtti. Sıcak hava, damarları genişleterek kalp atışlarının hızlanmasına, kanın pıhtılaşmaya eğilim göstermesine sebep olabilir. Mete, bu durumun kalp damar hastalığı olan kişilerde, özellikle yaşlılarda, riskin arttığını ifade etti. Yaz aylarında kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu belirten Mete, “Kalbin iş yükü artar ve bu, kalp damar hastaları için tehlike oluşturabilir,” dedi.

Yeterli Sıvı Alımı Hayati Önem Taşıyor

Sıcağa karşı en etkili koruma yönteminin vücudun terlemesi olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Mete, sıvı kaybının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Özellikle hipertansiyon ve kalp yetersizliği hastalarının yaz aylarında yeterli sıvı alımına özen göstermeleri gerektiğini belirten Mete, “Aksi takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulma ve ani tansiyon düşmeleri olabilir,” dedi. Terlemenin fazla olduğu sıcak havalarda, idrar söktürücü ilaç kullanan hastaların sıvı alımını artırmaları gerektiğini vurgulayan Mete, sodyum ve potasyum eksikliğinin kalp ritim bozuklukları gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Ağır Sporlar ve Aşırı Egzersizden Kaçınılmalı

Kalp damar hastalarının yaz aylarında serin yerlerde bulunmalarını öneren Uzm. Dr. Özgür Mete, göğüs ağrısı, nefes darlığı veya çarpıntı gibi şikayetlerde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kalp hastalarının güneşin dik olduğu saatlerde dışarıda olmamaları gerektiğini belirten Mete, ağır sporlar ve güç gerektiren egzersizlerden de kaçınılması gerektiğini söyledi. Sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde 30 dakika yüzme gibi hafif egzersizlerin yapılabileceğini belirten Mete, sağlıklı beslenme ve sıvı alımının önemini yineleyerek, “Yaz aylarında kalp damar hastalarının sağlıklarını korumak için doğru beslenme ve sıvı alımına dikkat etmesi gerekmektedir,” diye konuştu.

Related Posts

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı. 

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.

Reflü, kalp ağrısını taklit edebiliyor! İnatçı öksürüğünüzün nedeni olabilir

Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflü hakkında toplumda doğru sanılan 9 yanlış bilgiyi anlattı.