Otizmin nedeni bağırsakta mı saklı? ‘Çürütüldü’ denilmişti, yeniden gündemde

Otizm ve Bağırsak Sağlığı Arasındaki İlişki Araştırıldı

Yapılan araştırmaya göre, otizmli çocuklar ile nörotipik çocukların sindirim sistemi bakterilerinden oluşan mikrobiomlarında önemli farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Bu farklılıklar, davranış ve öğrenme ile ilişkili beyin bölgelerini etkileyebiliyor.

Bilim insanları, 8 ila 17 yaş arasındaki 43 otizmli çocuk ile 41 nörotipik çocuğun dışkı örneklerini ve beyin taramalarını karşılaştırdı. Yapılan karşılaştırmada, otizmli çocukların, serotonin üretiminde rol oynayan bazı sindirim moleküllerine daha az sahip oldukları belirlendi.

Çalışma, vücudun yüzde 90’ından fazlasının bağırsakta üretildiği serotonin hormonuna odaklanıyor. Serotonin eksikliğinin sosyal etkileşim, öğrenme ve duygusal düzenleme gibi temel beyin işlevlerini olumsuz etkilediği gözlemlendi.

Öte yandan, otizmli çocukların çoğunun sindirim rahatsızlıkları yaşadığı biliniyor; mide sorunları, kabızlık ve şişkinlik gibi belirtiler sıkça görülüyor. Bu araştırma ise, bu fiziksel rahatsızlıkların otizmin nörolojik semptomları ile ilişkili olabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, annelerin hamilelik döneminde antibiyotik kullanması da önemli bir faktör olabilir. Çünkü bu tür ilaçlar, annenin mikrobiyomunu etkileyerek gelişmekte olan bebeğin beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Profesör Lisa Aziz-Zadeh, araştırmanın baş yazarı olarak, “Daha önce beyin ve bağırsak yapısındaki farklılıklar gözlemlenmişti. Biz ise bu bağlantıyı net bir şekilde görebildik. Beyin ile bağırsak sağlığı arasındaki ilişki, otizm belirtileri üzerinde aracılık edebilir” şeklinde konuştu.

Ancak bilim insanları, bu araştırmanın henüz neden-sonuç ilişkisi kuramadığını belirtiyor. Yani bağırsak bakterilerindeki değişikliklerin otizme yol açıp açmadığı konusunda kesin bir sonuca varılamamıştır. Yine de elde edilen bulgular, otizm spektrum bozukluğunun sebeplerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor.

Related Posts

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı. 

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.

Reflü, kalp ağrısını taklit edebiliyor! İnatçı öksürüğünüzün nedeni olabilir

Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflü hakkında toplumda doğru sanılan 9 yanlış bilgiyi anlattı.

Obezitenin gizli tehlikesi ortaya çıktı

Alzheimer hastalığı sadece genetik olmadığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beslenme düzenindeki bozuklukların beyin sağlığını nasıl tehdit ettiğini çarpıcı şekilde anlattı.