Obezitenin gizli tehlikesi ortaya çıktı

Gıda Kimyası ve İnsan Beyni Arasındaki İlişkiye Dair Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Önemli Açıklamalar!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, oturumdaki konuşmasında, gıda kimyası ve insan beyni arasındaki ilişkinin iki temel açıdan incelendiğini vurguladı. Tarhan, beyin-bağırsak aksı ve nöro beslenme alanının bu ilişkiyi araştıran kilit alanlar olduğunu belirtti.

Beyin ve beslenme arasındaki ilişkiyi araştıran nöro beslenme biliminin önemine değinen Tarhan, yapılan araştırmaların tüketilen besinlerin davranışları ve kişiliği nasıl etkilediğini ortaya koyduğunu dile getirdi. Bu etkilerin epigenetik mekanizmalarla nesiller boyu aktarılabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Tarhan, haz odaklı yaşam tarzının beyindeki mutluluk hormonu serotonini azaltarak depresyon riskini artırdığını vurguladı. Aynı zamanda yapılan araştırmaların beyinde mikroplastik tespit ettiğini ve bu durumun küresel kirlenmenin endişe verici bir sonucu olduğunu kaydetti.

Otizmde beslenme ve bağırsak mikrobiyotasının rolüne değinen Tarhan, özellikle çocuklarda bu unsurların incelenmesi gerektiğini ve beyin üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini belirtti. Dünyada otizm vakalarının arttığını ve tanının yanı sıra klinik vakalarda da ciddi bir artışın yaşandığını açıkladı.

“Alzheimer Hastalarında Obezite Sıkça Görülüyor”

Alzheimer hastalığının artış sebeplerinden birinin yalnızlık olduğunu vurgulayan Tarhan, obezitenin Alzheimer hastalarında sıkça görülmesinin beyindeki hücrelerin erken yıpranmasına ve Alzheimer riskinin artmasına neden olduğunu belirtti. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin bu süreci tetiklediğine dikkat çekerek, obezitenin fiziksel ve zihinsel sağlık için ciddi bir risk oluşturduğunu ifade etti. Duygusal yeme tarzının da obeziteye yol açabileceğini belirten Tarhan, Türkiye’nin obezite yaygınlığında dünya üçüncüsü olduğunu söyledi.

Beslenme ve kimya arasındaki yakın ilişkiye vurgu yapan Tarhan, nörokimyanın geleceğinin açlığı ve tokluğu etkileyen yeni ilaçların keşfine yönelik olduğunu belirtti. Geleceğin bu alanda olduğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Related Posts

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı. 

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.

Reflü, kalp ağrısını taklit edebiliyor! İnatçı öksürüğünüzün nedeni olabilir

Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflü hakkında toplumda doğru sanılan 9 yanlış bilgiyi anlattı.

Diyet yapmasına rağmen karnındaki şişlik inmeyen kadının rahminden 9 kilogramlık ur çıktı

Diyet yapmasına rağmen karnındaki şişlik inmeyen kadının rahminden 9 kilogramlık ur çıktı