İzmir’de 20 milyar liralık yolsuzluk operasyonu: Başkan şikayet etti eski başkan gözaltında

“`html

CHP’ye bağlı İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) iştiraklerinden İZBETON A.Ş. hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturması çerçevesinde, “ihaleye fesat karıştırma” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlarından, eski İzBB Başkanı Tunç Soyer’in de aralarında bulunduğu toplam 109 kişi gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, İZBETON A.Ş.’de taşeron şirketler aracılığıyla gerçekleştirildiği iddia edilen yolsuzluklar üzerine harekete geçti.

YASAL SÜREÇLER YERİNE GETİRİLSİN

İzBB’nin mevcut Başkanı Cemil Tugay, soruşturma kapsamında gündeme gelen iddiaları araştırmak için bir inceleme süreci başlattı. İzBB Teftiş Kurulu, iç denetim raporunu ve bilirkişi raporlarını hazırlandı. Ardından Tugay, eski Başkan Tunç Soyer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Cemil Tugay’ın imzasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen raporda, “Fazla ödemeler ve bu ödemelerde sorumluluğu olan İzBeton A.Ş. ve belediye çalışanları hakkında yasal işlemlerin gerçekleştirilmesi amacıyla” ifadesi yer aldı. Bu belgelerle birlikte, Başsavcılık, Sayıştay raporları ve belediyenin iç denetim raporları doğrultusunda 157 şüpheli hakkında gözaltı kararları çıkardı.

126 ŞÜPHELİ YAKALANDI

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından, aralarında Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, eski İzBB Genel Sekreteri Barış Karcı, eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya gibi 126 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltı kararına tabi diğer şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

YENİ BİLGİLER ORTAYA ÇIKTI

İZBETON A.Ş. hakkında gerçekleştirilen soruşturmada, çeşitli ihaleler ve projelerde kamu zararı ve yolsuzluk ilişkisine dair önemli bulgular elde edildi. 2021-2024 dönemine ait denetim ve bilirkişi raporları, kamu kaynaklarının usulsüz bir şekilde kullanıldığına işaret ediyor.

HAYALİ PROJELERLE KAZANÇ ELDE EDİLMİŞ

Gaziemir ve Karabağlar ilçelerinde belirtilen kentsel dönüşüm projelerine yönelik sürdürülen soruşturmalarda, henüz hayata geçmemiş birçok projeye dair dolandırıcılık teşebbüsleri tespit edilmiştir. Zarar miktarı net olarak açıklanmamakla birlikte, projelerin uygulanması durumunda kamu kaynaklarının kötüye kullanılabileceği ifade edilmektedir.

YERSİZ ÖDEME YAPILDI

İZBETON A.Ş. tarafından yürütülen araç ve iş makinesi kiralama ihaleleri incelendiğinde, aşırı fiyatlandırma ile işlem yapıldığı ve kamuya ait kaynaklardan haksız ödemeler gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştır. Bilirkişi raporlarına göre, bu işlemler sonucunda kamuya toplam 18 milyon 933 bin 797 lira zarar verilmiş ve ayrıca 29 milyon 841 bin 790 lira kadar yersiz ödeme tespit edilmiştir.

USÜLSÜZLÜKLER BELİRLENDİ

İZBETON A.Ş.’nin 2021-2024 yılları arasındaki faaliyetlerinde, özellikle konaklama, ulaşım ve organizasyon harcamalarına ilişkin belgelerde önemli usulsüzlükler belgelenmiştir. Bazı harcamalar belgeye dayandırılmadan yapılmış, bazı belgelerin ise gerçeği yansıtmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle, kamu zararının toplamda 5 milyon 937 bin 136 lira olduğu bildirilmiştir.

GERÇEĞE AYKIRI BEDELLER YAZILMIŞ

İZBETON A.Ş. tarafından yürütülen alt yüklenici ihaleleri hakkında yapılan denetimlerde, RAMER ve SİYAM firmalarına ait projelerde hiç yapılmamış işler için ödeme gerçekleştiği ve sözleşmelere yanlış bedellerin kaydedildiği tespit edilmiştir. Denetim raporlarına göre, bu usulsüz işlemler sonucunda kamu 20 milyon 935 bin 513 lira kadar zarara uğratılmıştır. Ödemelerin, kontrol teşkilatı mensupları ve denetim görevlileri tarafından yeterince incelenmeden onaylandığı belirtilmektedir.

SAHTE BELGELER DÜZENLENDİ

İZBETON A.Ş. üzerine yürütülen asfalt ve araç kiralama ihalelerine ait incelemelerde, gerçekte yapılmamış işlerin mevcut gibi gösterildiği ve bu şekilde kamu kaynaklarının usulsüzce kullanıldığı saptanmıştır. Soruşturma kapsamında düzenlenen bilirkişi raporlarında, kamu zararının toplam 243 milyon 305 bin 735 lira, yersiz ödemelerin ise 224 milyon 722 bin 724 lira olduğu belirlenmiştir. İhalelere ilişkin belgelerde, bazı işlemlerin sahte belgelerle tamamlandığı ve bazı işlerin hiç yapılmadığı halde yüksek bedelle fatura edildiği ortaya çıkmıştır.

41 MİLYON LİRA KAMU ZARARI

İZBETON A.Ş. ile bazı kooperatifler arasında yapılan anlaşmalarda tespit edilen usulsüzlükler çerçevesinde, Örnekköy Kentsel Dönüşüm projelerinde toplam kamu zararının 41 milyon 935 bin 79 lira 38 kuruş olduğu belirlenmiştir. Projeye ilişkin raporlar, zararın belediye kaynaklarının yetkisiz kullanımı ve yüklenici firmalarla yapılan işlemlerde mevzuata aykırı uygulamalar nedeniyle kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Soruşturma sürecinde, İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBETON A.Ş., ilgili kooperatifler ve 463 vatandaş mağdur olarak yer almıştır.

“`

Related Posts

Saraçhane mitinginin ardından 42 gözaltı: Gözaltı süresi uzatıldı

Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100. günü için Saraçhane’de düzenlenen CHP mitinginde 42 kişi, polisin sert müdahalesiyle gözaltına alındı. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre, gözaltına alınanların gözaltı süresi 1 gün uzatıldı. Gözaltına alınan 42 kişiden biri olan gazetemizin muhabiri Engin Deniz İpek, dün gece serbest bırakılmıştı.

LeMan dergisine mali soruşturma

26 Haziran’da yayımlanan karikatür nedeniyle haklarında soruşturma başlatılan Leman dergisine mali soruşturma da başlatıldı. Derginin yurt dışından mali destek alınıp alınmadığı araştırılacak.

Yeni Şafak’ta ‘PKK’ bilmecesi: ‘Süreç başladı’ haberi kısa sürede silindi

İktidara yakın Yeni Şafak gazetesi, terör örgütü PKK üyesi 20 kişinin “süreç” kapsamında teslim olduğunu iddia etti. Ancak yayınlanan haber kısa süre sonra silindi.

Terör örgütü PKK elebaşı Öcalan’dan, 39 kişilik Avrupa heyetine mesaj: ‘Önümüzdeki süreçte görüşme koşullarının oluşmasını umut ediyorum’

Kendisini ziyaret etmek isteyen 39 kişilik Avrupa heyetine mesaj gönderen terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan, “Sizin bu yönlü adımınızı, halklarımızın ortak demokratik geleceği için anlamlı bir katkı ve cesur bir çağrı olarak görüyorum. Görüşme talebinizden haberdar oldum. Önümüzdeki süreçte böyle bir görüşmenin koşullarının oluşmasını umut ediyorum” ifadelerine yer verdi.

100 kişinin hayatını kaybettiği deprem davasının bilirkişi raporu 2.5 yıl sonra geldi

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 100 kişinin hayatını kaybettiği Süleyman Mutlu Apartmanı’na ilişkin ilk bilirkişi raporu, depremin üzerinden iki buçuk yıl geçtikten sonra soruşturma dosyasına girdi.

Dereyle birlikte hayatı kuruttular

Konya’nın Hadim ve Güneysınır ilçelerinden geçen nehirde yüz binlerce balık telef oldu. Çiftçilik yapan üretici kıvranıyor. DSİ’nin bu kararı yöre halkını perişan etti.