Biyofortifikasyon Projesi ile Buğdayın Çinko ve Selenyum İçeriği Arttı
Ülkemizdeki buğdaylarda çinko ve selenyum miktarlarının arttırılmasını hedefleyen Biyofortifikasyon Projesi kapsamında önemli gelişmeler kaydedildi. Uygulanan proje sayesinde buğday tanesinde ve elde edilen unda çinko ve selenyum miktarlarında belirgin artışlar sağlandı. Selenyum seviyesi ise 18 kat artarak arzu edilen düzeylere ulaştı. Yapılan laboratuvar analizleri, tarlada buğday tanesinde elde edilen mineral zenginliğinin une ve nihai ürünlere aktarılabildiğini ve korunduğunu ortaya koydu.
Ülker’in CEO’su Özgür Kölükfakı, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Biyofortifikasyon Projesi, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Beslenme Rehberi’nde de yer verdiği çinko ve selenyum minerallerine dikkat çekerek toplumsal fayda sağlamayı amaçlayan değerli bir girifti. İki yıl süren proje kapsamında buğdayın çinko ve selenyum içeriği zenginleştirildi” dedi.
Biyofortifikasyon Projesi’nin Yürütücüsü ve Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmail Çakmak ise her yıl yapılan bitkisel üretimin topraklardan tonlarca mikro besin elementini uzaklaştırdığını belirtti. Çakmak, tarımda yüksek verimli çeşitlerin kullanılmasının bu sorunu derinleştirdiğini vurgulayarak, topraklardaki mineral kayıplarının tüketilen gıdalarda da kendini gösterdiğini ve bu durumun özellikle çocuklar arasında yaygın olan gizli açlık sorununda belirleyici bir rol oynadığını söyledi.
Çakmak, “Toprak yeterince mineralli değilse, gıda da yetersiz olur, insan da… Bu nedenle, bu işbirliğiyle bu mineral eksikliği sorununa hızlı ve etkili çözümler bulmaya odaklandık. Buğday, tarladayken yapraklarına uygulanan çinko ve selenyum ile beslendi ve bu değerli mineralleri bünyesine katarak tanesine taşıdı. Böylece buğday, yıllar içinde kaybettiği mineral zenginliğine geri kavuştu. Yani, dışarıdan ek bir şey verilmedi, sadece kaybedilen mineraller geri kazandırıldı” şeklinde devam etti.