TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi üzerinde yapılan görüşmelerde 1’inci derece arkeolojik sit alanı olan Phaselis Antik Kenti’nin Alacasu ve Bostanlık koylarına bakanlığın yapmayı planladığı günübirlik tesis ve halk plajı projesi tartışıldı. Antalya’da 2023 yılında yapılan kamu faaliyetlerinden bahseden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı arasında Phaselis projesi üzerinden bir tartışma yaşandı. Karşılıklı seslerin yükseldiği komisyonda, AK Parti ve muhalefet sıralarından milletvekilleri de tartışmaya dahil oldu.
Bakan Ersoy Phaselis projesini anlatırken, “Vatandaşa 92 metrekarelik tuvaleti çok mu görüyorsunuz?” sözlerine tepki gösteren milletvekili Arı, “Antalya halkının mücadelesi kurtardı o antik kenti” dedi.
‘ANITLAR KURULU VE KAZI BAŞKANLIĞI ONAY VERDİ’
Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mimarları Odası Antalya şubeleri ile çevre sakinlerinin başlattığı dava sürecinde yürütmeyi durdurma kararı verilen halk plajı ihaleye ilişkin bilgi veren Bakan Ersoy, şunları söyledi: “Halk plajları bizim hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir konu. Çünkü bölgelerden inanılmaz talep var. Biz de sayılarını hızlı bir şekilde artırıyoruz. İhtiyacın yoğun olduğu bölgelere özellikle odaklanıyoruz. İlgili antik kentin olduğu bölgede üç koy var. Orada tarihi eserlerin olduğu koyda en ufak bir çalışma yapılmadı. Tam tersi tarihi eserlerin olduğu koyu rahatlatmak için bir çalışma yapıldı. Sağındaki ve solundaki koylarda ‘Ne yapıldı?’ derseniz; Anıtlar Kurulu’nun da onayladığı, Kazı Başkanlığı’nın da onayladığı proje gerçekleştirildi. Temelsiz yapılar yapıldı. Öyle büyük yapılar da değil.”
‘PROJEDEN ÖNCE HER YER ÇÖP YIĞINIYDI’
Antik kente ziyaretçi sayısının yoğunluğuna vurgu yapan Ersoy, “Revize edilen projede bir tanesi yanılmıyorsam 89 metrekare, bir tanesi de 92 metrekare. Peki bu proje niye yapılmış? Antik kente hafta sonu 12 bin kişi giriyor. 12 bin kişi, tuvaletini nerede yapıyor, hiç düşündünüz mü? Çalıların arasında yapıyor ya da antik şehre yapıyor. Bakın bölgenin proje yapılmadan önceki haline bakar mısınız lütfen? Her yer çöp yığını, insanlar tuvaletlerini çalıların içinde yapıyor. Antalyalı benim vatandaşım, ben ona da sahip çıkmak zorundayım. Onun zaruri ihtiyaçlarını da kurumların kararlarına uygun bir şekilde karşılamak zorundayım. Türk vatandaşlarına 92 metrekarelik tuvalet alanını çok mu görüyorsunuz? Vatandaş beni çevirdi, ‘Allah razı olsun. 12 bin kişi tuvaletini denize yaparken niye geç kaldınız?’ dedi. Biz Antalya’nın ihtiyaçlarını takip ediyoruz” dedi.
‘HALK MÜDAHALE ETMESEYDİ BETON YIĞMIŞTINIZ’
Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un, “Lütfen yerel halkı dinleyin. Ben yerel halkı dinliyorum” sözlerine ve AK Parti sıralarından gelen Antalya’nın sorunlarını bilmediği eleştirisine yanıt veren Antalya Milletvekili Cavit Arı, şöyle konuştu: “Zaten yerel halk müdahale etti size. Antalya kurtardı o antik kenti. Antalya’nın mücadelesi kurtardı orayı. Halk müdahale etmeseydi beton yığmıştınız güzelim antik kente. O beton yığınını siz döküyordunuz oraya. Eğer Antalya halkının hak mücadelesi olmasaydı şimdi o koylarda her taraf betondu. Projede günübirlik tesis alanı var. Burada başlatılan inşaat çalışmalarında yapılanın temel olduğunu anlamak için inşaatçı olmaya gerek yok. Herkes bunun temel olduğunu anlar. Siz, ‘Bilmiyorsunuz’ gibi ifadeler kullanarak konuyu saptırmaya çalışıyorsunuz.”
PHASELİS’TE DAVA SÜRECİ DEVAM EDİYOR
“Gerçekler orada duruyor, siz hep mış’ları konuşuyorsunuz. Siz zaten her şeyi durdurmak için elinizden geleni yapıyorsunuz” diyen Bakan Ersoy, milletvekili Arı’nın “Bu tesisler niye yapıldı?” sorusuna ise “Yapılmadı” diye yanıt verdi. 1’inci derece arkeolojik sit alanı olan Phaselis koylarında bakanlık tarafından şubat ayında inşaatı başlatılan halk plajı ihalesinin iptali için açılan davada, Antalya 3. İdare Mahkemesi bilirkişi raporu çıkana kadar yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Dokuz Eylül ve Akdeniz üniversitelerinden beş akademisyenin yer aldığı bilirkişi heyeti, geçtiğimiz günlerde Phaselis raporunu tamamladı ve oy birliği ile mahkemeye sundu. Projenin ‘mevzuata aykırı’ olduğunun belirtildiği raporda, “Uygulama imar planı bulunmayan alanlara hiçbir yapı ve tesis yapılamaz. Bölgede ziyaretçi sayılarını kontrol altında tutma üzerine ivedi çalışmalar yapılması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.