“`html
Murat KAYA
Türkiye, zorlu ekonomik koşullar ve artan enflasyonla mücadele etmek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından disiplinli bir ekonomik politika izliyor. Bu durum, ticari işletmeleri etkilediği gibi vatandaşlar tarafından da hayat pahalılığı olarak hissediliyor. Türkiye’nin yüzde 48,58 gibi yüksek bir enflasyon oranından ne zaman kurtulacağı ve bu sıkı politikaların süresinin ne olacağı, Antalya’da düzenlenen Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran tarafından açıklandı.
Bu yıl 100. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Türkiye İş Bankası, turizm sektörüne özel finansal destek sunmak üzere Antalya’da bir Turizmi İhtisas Şubesi açtı. Banka, ayrıca Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından düzenlenen 14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde sponsor olarak yer aldı.
Antalya’da düzenlenen bu birçok etkinlikte bulunan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, gazetecilere ekonomik veriler ve alınacak tedbirlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
TURİZME DESTEĞİ 2 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK
Aran, gerçekleştirdiği TV röportajında turizm sektörüne sağladıkları destek hakkında bilgi verdi.
2024 yılı itibarıyla bankaların kredi büyümelerine getirilen ciddi kısıtlamaları hatırlatan Aran, “Bu sınırlamalar çerçevesinde geçen yıl 2024 için turizm sektörüne ayırdığımız 1 milyar dolarlık kredi miktarını 2 milyar dolara çıkaracağımızı belirtmiştim. 2024’te bu kısıtlamalara rağmen 1,5 milyar doları geçerek 1 milyar 570 milyon dolara ulaştık. Bu sayede turizm sektörüne verdiğimiz taahhüdü yerine getirmiş olduk. 2025’te de bu hedefi sürdürüp kredi miktarını 2 milyar dolara ulaştırmayı planlıyoruz” dedi.
ARALIK AYI FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ
Kasım ayında faiz indirimi beklemenin mantıklı olmadığını ifade eden Aran, “Ancak aralık ayında 2,5 puanlık bir faiz indirimi olasılığı hala mevcut. Kasım ayı enflasyonu yüzde 2’nin altında olursa, bu Merkez Bankası için aralık ayında faiz indirimine gitme fırsatı yaratır” şeklinde konuştu.
“Bu durum ekonomik öngörülebilirliği artırmak ve 2025 planlarımızı yaparken Merkez Bankası’nın atacağı adımları ön görebilmemiz adına faydalı olacaktır. Ülkemiz ekonomisinin bu 2,5 puanlık indirime ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” dedi.
KONUT SATIŞLARINDA FAİZ İNDİRİMİ MÜMKÜN MÜ?
Konut satışlarını artıracak bir faiz indirimi konusundaki soruya Aran, bunun konut satışlarını olumlu etkilemeyeceğini belirtti ve “Ben tüketimi artıracak bir faiz indirimi senaryosunu düşünmüyorum. Enflasyon kontrol altına alındıkça, kontrolüyle gerçekleşen bir faiz indirimi yapmamız gerekir” yanıtını verdi.
MEVCUT BÜYÜME KISITLARI BU DURUMA ENGEL OLACAK
Aran, şu şekilde devam etti:
“Pozitif marjın 6 puan olması gerekmez, çünkü inen bir ortamda 2,5 veya 3 puanlık pozitif marjlar yeni pozisyonlar almak için büyük avantajlar sunar. İnsanlar, faizlerin düşeceğini bildiklerinde pozisyon almaya başlarlar. Bu sıkılaşmanın sona ermesi anlamına gelmiyor, sıkılaşma yılı boyunca devam edecek ve konut kredileri de dahil olmak üzere herhangi bir patlamaya neden olmayacak çünkü mevcut kurallar büyüme kısıtları getiriyor.”
ASGARİ ÜCRETTEN BEKLENTİLER
Asgari ücret hakkında sorulan bir soruya Aran, “Bu konu hassas bir mesele. Rakam telaffuz etmek, ya işverenin ya da asgari ücretli kesimin beklentilerini zedeler. Tek bir oran üzerinden bu meseleyi çözmek imkansız” diye yanıtladı.
YABANCI YATIRIMCI İLGİSİ
Bir gazeteci, Aran’a geçen yıl faiz oranlarının yabancı sermaye için yeterli olup olmadığını sordu. Aran, “Geçen yıl bizim 2 yıllık gösterge tahvillerimiz yüzde 43 seviyesinde dalgalandı. Bu oran hala yabancı yatırımcılar için cazip. Gelecekte faiz indirimleri başladığında, Türk lirasından para akışının, tahvillere doğru yönelmesini bekliyorum” şeklinde yanıtladı.
SIKI MALİ POLİTİKALAR NE ZAMAN SONA ERECEK?
Son olarak, PD editöründen gelen sıkı mali politikaların ne zaman biteceğine dair bir soruya Aran, “Orta vadeli programımızda, enflasyon tek hanelere düşene kadar sıkı paranın devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu politika, oranlar düşse bile sürdürülecek” diye konuştu.
patronlardunyasi.com
“`
Bu içerik, belirli anahtar kelimeleri ve okuyucu dostu bir üslup kullanarak yeniden yazıldı ve HTML formatında yapılandırıldı. SEO uyumlu olması için uygun başlıklar ve yapılar eklendi.