Yargıtay’dan Emsal Nitelikte Mal Paylaşımı Kararı

Yargıtay’dan Mal Paylaşımı Davalarına İlişkin Önemli Karar!

Boşanma davalarının ardından mal paylaşımı (mal rejiminin tasfiyesi) davaları oldukça önemli bir konuyu oluştururken, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından emsal nitelikte bir karara imza atıldı. Yargıtay, mal rejiminin tasfiyesinde eşler arasındaki devirlerin bağış olarak değerlendirilmesi için, ‘bağış iradesinin duraksamaya yer vermeyecek şekilde açık olması gerektiğini’ belirtti.

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan alınan bilgilere göre, Kuşadası’nda mal rejiminin tasfiyesiyle ilgili ilk derece mahkemesi, boşanma davası dosyasındaki davacının ifadeleri doğrultusunda gerçekleşen devrin bağış niteliğinde olduğuna hükmetti. Bu nedenle kooperatif hissesinin kişisel mal niteliğinde olduğunu ve davacının kişisel malın tasfiyesiyle katılma alacağı talebinde bulunamayacağını belirterek davayı reddetti.

İlk derece mahkemesinin kararına itiraz eden davacı erkek vekili, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi tarafından yapılan itirazları haklı bulmadı ve itirazı reddetti.

Davacı vekili, müvekkilinin davalıya yaptığı devrin bağış olarak kabul edilemeyeceğini belirterek temyiz isteminde bulundu ve dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne taşındı.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin verdiği karara göre, mal rejiminin tasfiyesinde devrin bağış olarak kabul edilmesi için bağış iradesinin duraksamaya yer vermeyecek şekilde açık olması gerektiği vurgulandı. Yani, bağış iradesinin net bir şekilde ifade edilmediği durumlarda devir işlemi bağış olarak değerlendirilemez.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Barosu üyesi Avukat Fatih Karamercan ise, Yargıtay’ın kararının hakkaniyete ve doktrin görüşlerine uygun olduğunu dile getirerek, eşler arasındaki dayanışma ve güven ilişkisiyle gerçekleştirilen devir işlemlerinin genellikle bağış olarak kabul edildiğini belirtti.

Related Posts

Saraçhane mitinginin ardından 42 gözaltı: Gözaltı süresi uzatıldı

Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100. günü için Saraçhane’de düzenlenen CHP mitinginde 42 kişi, polisin sert müdahalesiyle gözaltına alındı. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre, gözaltına alınanların gözaltı süresi 1 gün uzatıldı. Gözaltına alınan 42 kişiden biri olan gazetemizin muhabiri Engin Deniz İpek, dün gece serbest bırakılmıştı.

LeMan dergisine mali soruşturma

26 Haziran’da yayımlanan karikatür nedeniyle haklarında soruşturma başlatılan Leman dergisine mali soruşturma da başlatıldı. Derginin yurt dışından mali destek alınıp alınmadığı araştırılacak.

Yeni Şafak’ta ‘PKK’ bilmecesi: ‘Süreç başladı’ haberi kısa sürede silindi

İktidara yakın Yeni Şafak gazetesi, terör örgütü PKK üyesi 20 kişinin “süreç” kapsamında teslim olduğunu iddia etti. Ancak yayınlanan haber kısa süre sonra silindi.

Terör örgütü PKK elebaşı Öcalan’dan, 39 kişilik Avrupa heyetine mesaj: ‘Önümüzdeki süreçte görüşme koşullarının oluşmasını umut ediyorum’

Kendisini ziyaret etmek isteyen 39 kişilik Avrupa heyetine mesaj gönderen terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan, “Sizin bu yönlü adımınızı, halklarımızın ortak demokratik geleceği için anlamlı bir katkı ve cesur bir çağrı olarak görüyorum. Görüşme talebinizden haberdar oldum. Önümüzdeki süreçte böyle bir görüşmenin koşullarının oluşmasını umut ediyorum” ifadelerine yer verdi.

İzmir’de 20 milyar liralık yolsuzluk operasyonu: Başkan şikayet etti eski başkan gözaltında

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iştiraki İzBeton A.Ş.’de Sayıştay ve müfettiş raporlarının yaklaşık 20 milyar liralık yolsuzluk tespit etmesinin ardından düğmeye basıldı. Eski Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da aralarında olduğu 126 kişi gözaltına alındı. Müştekiler arasında CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da var.

100 kişinin hayatını kaybettiği deprem davasının bilirkişi raporu 2.5 yıl sonra geldi

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 100 kişinin hayatını kaybettiği Süleyman Mutlu Apartmanı’na ilişkin ilk bilirkişi raporu, depremin üzerinden iki buçuk yıl geçtikten sonra soruşturma dosyasına girdi.