Yargıtay’dan Emsal Nitelikte Mal Paylaşımı Kararı

Yargıtay’dan Mal Paylaşımı Davalarına İlişkin Önemli Karar!

Boşanma davalarının ardından mal paylaşımı (mal rejiminin tasfiyesi) davaları oldukça önemli bir konuyu oluştururken, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından emsal nitelikte bir karara imza atıldı. Yargıtay, mal rejiminin tasfiyesinde eşler arasındaki devirlerin bağış olarak değerlendirilmesi için, ‘bağış iradesinin duraksamaya yer vermeyecek şekilde açık olması gerektiğini’ belirtti.

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan alınan bilgilere göre, Kuşadası’nda mal rejiminin tasfiyesiyle ilgili ilk derece mahkemesi, boşanma davası dosyasındaki davacının ifadeleri doğrultusunda gerçekleşen devrin bağış niteliğinde olduğuna hükmetti. Bu nedenle kooperatif hissesinin kişisel mal niteliğinde olduğunu ve davacının kişisel malın tasfiyesiyle katılma alacağı talebinde bulunamayacağını belirterek davayı reddetti.

İlk derece mahkemesinin kararına itiraz eden davacı erkek vekili, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi tarafından yapılan itirazları haklı bulmadı ve itirazı reddetti.

Davacı vekili, müvekkilinin davalıya yaptığı devrin bağış olarak kabul edilemeyeceğini belirterek temyiz isteminde bulundu ve dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne taşındı.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin verdiği karara göre, mal rejiminin tasfiyesinde devrin bağış olarak kabul edilmesi için bağış iradesinin duraksamaya yer vermeyecek şekilde açık olması gerektiği vurgulandı. Yani, bağış iradesinin net bir şekilde ifade edilmediği durumlarda devir işlemi bağış olarak değerlendirilemez.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Barosu üyesi Avukat Fatih Karamercan ise, Yargıtay’ın kararının hakkaniyete ve doktrin görüşlerine uygun olduğunu dile getirerek, eşler arasındaki dayanışma ve güven ilişkisiyle gerçekleştirilen devir işlemlerinin genellikle bağış olarak kabul edildiğini belirtti.

Related Posts

Özgür Özel’den Sırrı Süreyya Önder’in son durumuna ilişkin hastane önünde açıklama

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in tedavi gördüğü hastaneye ziyarette bulundu. Özel, yoğun bakımda bulunan Önder’in son durumuna ilişkin “Aldığımız bilgi dün hastaneden yapılan kurumsal açıklama çerçevesindedir” dedi.

Japonya, Kiev’e ekipman bağışladı: Savaşta ölenler tespit edilecek!

Japonya, Kiev yönetimine teknik ekipman bağışladı. Bu ekipmanlar, ölenlerin kimlik tespitinin yapılması ve savaş suçlarına ilişkin delillerin toplanması amacıyla kullanılacak.

Narin Güran davasında 15 sanık için 5’er yıl hapis talebi

Türkiye’nin konuştuğu Narin Güran cinayetinde suçluyu kayırma suçundan üçü çocuk 15 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Sanıkların tümü için 5’er yıl hapis cezası istendi.

Resmi Gazete’de bugün (29 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları)

Resmi Gazete’de 29 Nisan 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var? İşte 29 Nisan 2025 tarihli ve 32885 Sayılı Resmi Gazete ayrıntıları.

Emniyet ‘jammer’ alamaz dedi: İşte jammer alan AKP’li belediye!

Emniyet Genel Müdürlüğü, Ekrem İmamoğlu’nun toplantı yaptığı otelde valizlerde jammer olduğunun belirlenmesi üzerine “Belediye başkanları ve belediyelerin frekans kesici kullanması Türk Ceza Kanu’na göre suçtur” açıklamasını yaptı. İşte jammer satın alan AKP’li belediye!

Akciğer kanserinde mucizevi buluş: Sesle teşhis edildi

Kanser tedavisinde erken teşhis büyük önem taşıyor. Türk bilim insanları erken teşhis için çok önemli bir çalışmaya imza atarak konuşma sesinden akciğer kanserini erken dönemde teşhis edilebildi. Çalışmanın doğruluk oranı ise yüzde 90’ların üzerinde. Haber: Şevval Yiğit

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir