Eğilmez, kendi adının da kullanıldığı dolandırıcılıklarla ilgili geçen hafta sosyal medya şirketlerine “Twitter, Facebook, Instagram yayıncılarını uyarıyorum, dolandırıcılara aracılık etmiş oluyorsunuz. Dolandırıcılara medya ortamı yaratılmış oluyor” çağrısı yapmasının ardından Meta ile görüşme yaptığını açıkladı.
Eğilmez şunları kaydetti: “Bu konuda bir gelişme var. Meta şirketi Facebook’un çatı şirketi. Bu şirketle Özgür Demirtaş konuşmuş. Ona tavsiyelerde bulunmuşlar. Beni aradılar, Meta’dan yetkililerle görüştük. Zoom toplantısı yaptık. Çok fazla reklam geliyor diyorlar, bunlar ister istemez geçiyor. Şu anda yapay zekadan da yararlanarak virüsle mücadele gibi bir sistem kurulmuş. Bir-iki saate kontrol edip engelliyoruz deniyor. Artık böyle bir gün kalmıyor deniyor. O reklamı şikayet etmek için yan tarafında üç noktaya girip dolandırıcılık sahtekarlığı işaretlemeniz gerekiyor. Ciddi mücadeleleri var. Yapay zeka devreye girdiği için kolay yakalıyoruz dendi. Hizmeti sağlayanların böyle bir çabası var.”
Eğilmez’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
(Sporculara Maliye kıskacı) Bu hep sözüne ettiğimiz kayıt dışılık. Bazı kişiler belli bir miktarıyla kaydın içinde, bazıları hiç kaydın içinde yok. Maliye çok doğru bir iş yapıyor. 100 liraysa vergi gelirleri 30 lirası dolaysız, 70’i dolaylı vergilerden geliyor. Dolaylı vergiler adaletsiz. Konu oranı artırmak değil, işin içine girmemiş olanları katmak. Kayda aldığın zaman dolaysızlar artacak. Vergiyi erken ödeyene indirim yapılabilir. Mayısta verginin hepsini ödeyene indirim yapılabilir. Daha kolay tahsilat yapılmış olur. Emlak vergisinde yapmak lazım.
(İhracatçılara reeskont kredilerinde limit artırımı) Puanlama olayı doğru bir adım. Kim puanı yüksekse ona daha yüksek puan verip yararlanmasını sağlaması doğru bir teşvik. Önemli bir adım.
(BETAM’ın ‘Son 7 yılda altından sonra en karlı yatırım konut’ araştırması) Bu kendi başına olmuş bir iş değil. Altın sanki hep böyle kazandırıcı bir yatırım aracı. 3800 ton Türkiye’de yastık altında altın var. Anadolu kadını altınını ne olursa olsun vermiyor.
“FAİZ İNDİRİMİNİN ÖTELENMESİ DOĞRU YAKLAŞIM”
(Beklentinin üstünde gelen eylül enflasyonu) Beklenenin üzerinde geldiği için yüzde 40’ların altına ineceği beklentisi kalmadığı için faiz indirimi öteleniyor. Doğru bir yaklaşım. Enflasyon yıl sonu 40’ın altına inmeyecek gibi görünüyor. Faiz indirimi şu anda çok erken olur.
(Hazine nakit dengesi) Nakit dengesinde parasını ödediysen gider yazılıyor. Kasaya para girdiyse tahsilata yazılıyor. Hazine nakit dengesi ilk çıkar, bir hafta sonra bütçe dengesi açıklanır. Ocak-eylülde 1,5 trilyon açık vermiş. Bu ciddi bir miktar. Geçen yıl 442 milyardı. Faiz dışı denge var, faiz ödemeleri olmasaydı bakmak için. Geçen yıl 53 milyar açık verirken, bu yıl 639 milyar. Hiç faiz ödemeseydik bile açık veriyoruz. Burada deprem harcamaları var. Büyük kısmı buradan geliyor.
patronlardunyası.com