Tokat’ın Almus ilçesinde baraj gölünde kafeslerde yetiştirilen alabalık ve somon, yerli üretimin dünya pazarına açıldığı örneklerden biri oldu. Almus Baraj Gölü’nde kafeste balık üretimi 1992 yılında başladı ve zaman içinde sayıları 330’a ulaşan kafeslerde yetiştirilen balıklar, iç pazarın yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor.
JAPONYA’DAN SONRA NORVEÇ’E DE SATTI
Almus Belediye Başkanı Bekir Özer, balık üretiminin bölge ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, “Yetiştirdiğimiz alabalık ve somonların çoğunluğu Rusya ve Japonya’ya gönderiliyor. Ancak bu yıl Norveç’e de balık gönderdik. Almus’ta üretilen balıklar 29 ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye’de ikinci büyük üretim tesisine sahibiz” dedi.
Baraj gölünün Yeşilırmak Nehri, Tozanlı Çayı, Karadere Irmağı ve Muhat Irmağı’ndan beslendiğini vurgulayan Özer, balıkların temiz ve zengin besin kaynağında yetiştiğini, barajın dibinde tortu ve balçık bulunmadığı için balıkların daha lezzetli olduğunu ifade etti. Özer, “Yılda yaklaşık 2 bin ton alabalık, 25 bin ton somon ihraç ediliyor. Bu, Türkiye ihracatının yüzde 4’üne karşılık geliyor” diye konuştu.
RUSYA’YA SOMON İHRAÇ EDİYOR
Alabalık tesisi sahibi Hayri Gönültaş da, Almus Baraj Gölü’nde 2000 yılından bu yana balık yetiştirdiğini belirterek, “Temel üretimimiz alabalık ama somon da üretiyoruz. Bunlar ihraç da ediliyor. Alabalık 250-500 gram civarında oluyor ve Hollanda, Almanya, Norveç gibi ülkelere gidiyor. Bazen ‘Norveç’ten buralara balık geliyor’ diyoruz ama bizden de oraya gidiyor. Bu sene de gitti. Orada kriz vardı anladığım kadarıyla. Somonlarımız ise ağırlıklı olarak Rusya’ya gönderildi” dedi.