Duyan mutfaktaki bezi hemen çöpe atıyor

Islak bezlerin musluk ya da lavabo üzerinde bırakılması, ilk bakışta masum gibi görünse de nemli ortam bakterilerin çoğalması için uygun bir zemin oluşturduğu ortaya çıktı. Bu küçük ihmal, mutfakta hijyenin bozulmasına ve zararlı mikroorganizmaların yayılmasına neden olduğu açıklandı.

YARISINDA BAKTERİ TESPİT EDİLDİ

Mauritius Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, 100 mutfak bezi incelendi. Araştırma sonucunda, bezlerin yarısında bakteri tespit edildi. Daha çarpıcı olan ise bezlerin üçte birinde bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilen E. coli bakterisinin bulunmasıydı. Bu bakteriler, musluk başlıklarına ve suya bulaşarak mutfağın farklı bölgelerine yayılabiliyor.

ENFEKSİYON RİSKİ ARTABİLİR

Uzmanlar, bu bakterilerin gıda hazırlama sırasında doğrudan yiyeceklere geçebileceğini ve bu durumun gıda zehirlenmeleri ile bağırsak enfeksiyonlarına yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca nemli ve sıcak ortamda hızla çoğalan bu mikroorganizmalar, kısa sürede milyonlarca üreyerek hijyen sorununu katlıyor.

HİJYEN İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Mutfak bezlerinin her kullanım sonrası yıkanması ve tamamen kurutulması tavsiye ediliyor. Uzun süre nemli kalan bezler düzenli aralıklarla yenilenmeli, özellikle gıda hazırlığı sırasında kullanılan bezler ayrı tutulmalı. Ayrıca musluk ve lavabo çevresinde bez bırakmak yerine, temiz ve kuru bir alanda muhafaza etmek hijyen açısından çok daha güvenli kabul ediliyor.

Related Posts

Anksiyete şikâyetleri arttı

Yaşanan ani hava değişiklikleri sadece termometreleri değil, acil servisleri de etkiledi. Geçen yılın aynı dönemine göre acil başvurularında yüzde 20’lik bir artış gözlendi. Uzmanlar, bu durumun özellikle solunum yolu hastalıkları, kalp-damar problemleri ve nörolojik semptomlar gibi rahatsızlıkları tetiklediğini belirtirken acil servislerin kapasiteleri hakkında endişe duyduklarını belirtti.

Ayak baş parmağına karbonat döktü: Gördüğü şeyden sonra herkese tavsiye etti

Temizlik alanındaki faydaları ile bilinen karbonat, ayak bakımı için de benzeri bulunmaz bir ürün olarak dikkat çekiyor. Sağlık uzmanları, karbonatın kişisel bakım ürünü olarak kullanabileceğini belirtirken, söz konusu yöntemin detaylarını paylaştı.

Uzmanlar uyarıyor: Klimaya ani geçiş tansiyon problemlerine neden olabilir

Tüm yurtta etkili olan aşırı sıcaklıklar, bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Özellikle kronik hastalığı olanları uyaran uzmanlar, rahatsızlığı olmayan kişilerin de aşırı sıcaklara karşı bazı tedbirler alması gerektiğini söyledi.

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin! Virüsün vücuda geçişini hızlandırabilirsiniz!

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.