Konyalı süt üreticilerinden yüzde 7’lik zamma tepki: “üretici için artık yolun sonu”

Üreticiler, Süt Fiyatlarına Yapılan Zamlara Tepkili

Ulusal Süt Konseyi, Ağustos ayında çiğ sütün tavsiye satış fiyatını 18 TL 35 kuruş olarak belirleyerek yüzde 7’lik bir zam uyguladı. Türkiye’nin en büyük süt üretim bölgelerinden biri olan Konya’da, üreticiler yapılan zammı düşük buldu ve tepki gösterdi.

Üreticiler Zamları Yetersiz Buluyor

Artan girdi maliyetleri nedeniyle zorluk yaşadıklarını belirten üreticiler, yüzde 7’lik zamın yetersiz olduğunu dile getiriyor. Konya’da süt üretiminin yoğun olduğu yerde, birçok küçük ve orta ölçekli işletme, artan yem, saman ve işçilik maliyetlerine dikkat çekerek hayvan sayısını azaltma veya üretimi durdurma kararı aldı.

“Millet Çok Zarar Ediyor”

Konyalı süt üreticisi Musa Aydemir, artan maliyetleri şu sözlerle özetliyor: “Geçen sene samanı 2 liraya alıyorduk, şimdi 5 liraya çıktı. Nasıl devam edeceğiz? Millet zor durumda. Bu işi kar etmek için değil, zorunluluktan yapıyoruz. Çobanlar boş durmasın diye uğraşıyoruz. Bir bardak çay 20 lira, yarım litre su ise 10 lira. Süt 17 lira olursa, durum mantıksız hale gelir. Bu işi sürdüremeyiz. Zaten bitmek üzere.”

“1 Kilo Sütle 1,5 Kilo Yem Alınamıyor”

Süt üreticisi Ferhat İrenci, süt-yem dengesinin bozulduğuna dikkat çekerek, şunları söylüyor: “Dünyada kabul gören dengeye göre, 1 kilo süt ile 1,5 kilo yem alınabilmeli. Ancak bugün sadece 1 kilo yem almak bile zorlaşıyor. Bu koşullarda üreticiler ayakta nasıl kalacak? 25 ay boyunca zarar ediyoruz. Sonunda maliyet altında kalan süt için hayvanları kestirme veya işletmeyi kapatma kararı alıyoruz. Bu sürdürülemez. Küçülten de kurtaramıyor. Durum vahim. Umudumuzu yitirmeden devam etmeliyiz. Ancak yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulması gerekiyor.”

“Emek Var, Karşılığı Yok”

Süt üreticisi Mehmet Çaynak da, verilen zamların uygulamada farklı olduğunu belirterek, “Yıllarca uğraştık, milyonlar harcadık. Şimdi geldiğimiz noktada faize mi yatıralım paramızı? Haram mı yiyelim? Bu mu planlanan? Küçük üreticiler için yolun sonu geldi. Sektör çöküyor.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Emine Erdoğan istedi, Hindistan’dan getirilip Türkiye’ye ekildi: Meyve vermesi tam 5 yıl sürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın isteği üzerine Hindistan’dan Türkiye’ye getirilen ‘sabun cevizleri’ ilk kez geçtiğimiz yıl meyve verdi. Bu yıl daha verimli ürün vermesi beklenen ağaçlar, 2018 yılında Adana’nın Ceyhan ilçesine ekilmişti. Doğaya verdiği katkı ile bilinen sabun cevizi ağaçları aynı zamanda gelir getirici ürünler sınıfında yer alıyor.

Kayıp Elçi Anvers Bienali’nde Sergileniyor

Prof. Dr. Ahmet Albayrak’ın eseri, Anvers’te kamusal alanda sanatla buluşuyor.

Son Dakika… Kurtulmuş’tan sürpriz Bahçeli ziyareti!

Son Dakika Haberi… TBMM Başkanı Kurtulmuş MHP lideri Bahçeli’yi ziyaret edecek.

MHP bu sözleri yalanlamadı: Siyaset kulisleri çalkalanıyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin birkaç ay önce MHP milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, “Cumhurbaşkanı’nın iki yardımcısı olsun, biri Kürt, diğeri Alevi olsun” dediği iddia edilmişti. Bu iddianın ardından tepkiler büyürken MHP’den hala yalanlama gelmedi.

ABD’nin Özel Temsilcisi Barrack’tan Suriye’deki taraflara silah bırakma çağrısı

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Barrack, taraflara silah bırakma çağrısı yaparak, “Suriye, barış ve diyaloğun hüküm sürmesi gereken çok önemli kritik bir dönemeçte ve bu şimdi sağlanmalı” dedi.

CHP’li Çakırözer: Murat Çalık’ı onca hastalığına rağmen zindanda ölüme terk ederseniz, ülkemizin itibarı artmaz, ekonomimiz de güçlenmez!

CHP’li Çakırözer: Murat Çalık’ı onca hastalığına rağmen zindanda ölüme terk ederseniz, ülkemizin itibarı artmaz, ekonomimiz de güçlenmez!