Patates, toprak altında yetişen bir bitki olduğu için yediğimiz yumru kısmı güneş almadan yetişir ve ilk defa toplandıktan sonra gün yüzüne çıkar. Bizler bu bitkinin yumru adı verilen nişastadan zengin kısmını yiyoruz.
Patates yumruları ışığa veya düşük sıcaklıklara maruz kaldığında yeşile döner. Bu, yumrular hasattan sonra depolama sırasında yeşile dönebilir. Patatesin yeşermesi ne kadarı genetiğe bağlıdır; bu sorunun yanıtı değişiklik gösterir. Bazı çeşitler ışığa maruz kalmaya diğerlerine göre daha duyarlıdır.
Patates Yumruları Zehirli Glikoalkaloitler İçerir
Yeşil patates yumrularında bulunan glikoalkaloidler (GA) toksiktir. Kimyasal aynı zamanda patlıcan ve domates gibi diğer sebzelerde de mevcut. Bitkiler kendilerini zararlılardan ve patojenlerden korumak için glikoalkaloitler üretir. Bu üretim, onların savunma mekanizmasıdır.
Birçok ülkede kabul gören yönetmeliklere göre bir kilogram patateste (taze ağırlık) maksimum glikoalkaloit miktarının toplamda 200 mg olması gerekiyor ve daha yüksek seviyelere sahip çeşitler tespit edildiğinde piyasadan kaldırılır.