İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Hava Kirliliği Alarm Veriyor! Acil Eylem Planı Şart

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edilen İzmir’de, kirleticilere yönelik acil eylem planı yapılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Kılınç, DSÖ verilerine göre, günlük metreküpte 25 mikrogramdan fazla olmaması gereken PM 2,5 partikül maddesinin İzmir’de ocak ayından bu yana her gün 4-5 kat daha yüksek ölçüldüğünü belirtti.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Balçova Emekli Astsubaylar Dernek Lokali’nde gerçekleştirilen Bilim Kafe etkinliğinde tıp fakültesi son sınıf öğrencileri ile bir araya geldi. Prof. Dr. Kılınç, yaptığı konuşmada hava kirliliğinin ciddiyetine dikkat çekerek, “İzmir, DSÖ’nün belirlediği sınırların 4-5 kat üzerinde hava kirliliğine sahip. Tüm ilçelerde benzer durum var, güvenli bir alan yok. Bireysel önlemler yeterli değil, kirleticilere karşı kapsamlı bir eylem planı geliştirilmeli. Endüstriyel gazlar, orman yangınları ve kirletici toz üreten sanayi tesisleri kontrol altına alınmalı” şeklinde konuştu.

Acil Durum Çağrısı: Hava Kirliliği İzmir’i Tehdit Ediyor!

İzmir’de hava kirliliğinin artmasıyla birlikte önlem alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Oğuz Kılınç, DSÖ normlarının aşılmasıyla ilgili endişelerini paylaştı. PM 2,5 partikül maddesinin yüksek seviyelerde ölçüldüğü İzmir’de, acil eylem planı oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kılınç, halkın sağlığının korunması için alınacak tedbirlerin önemine dikkat çekti.

Bilim ve Toplum Buluşması: İzmir’de Sağlık Tehlikesi!

Üniversitelerde yapılan bilimsel çalışmaların halkla buluşturulmasının önemine değinen Prof. Dr. Kılınç, Balçova’da öğrencilerle gerçekleştirdiği etkileşimli toplantıda sigara kullanımı ve hava kirliliği konularına değindi. Hava kirliliğinin sessiz bir katil olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kılınç, katılımcılara sigaranın sağlığa olan zararlarını anlatarak bilinçlenmelerini sağladı.

Related Posts

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı. 

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.

Reflü, kalp ağrısını taklit edebiliyor! İnatçı öksürüğünüzün nedeni olabilir

Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflü hakkında toplumda doğru sanılan 9 yanlış bilgiyi anlattı.

Obezitenin gizli tehlikesi ortaya çıktı

Alzheimer hastalığı sadece genetik olmadığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beslenme düzenindeki bozuklukların beyin sağlığını nasıl tehdit ettiğini çarpıcı şekilde anlattı.