Türkiye’nin en deneyimli portföy yöneticilerinden Inveo Portföy Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halim Çun, Ekonomist Dr. Cüneyt Akman’ın sorularını yanıtladı. Borsaya dair önemli açıklamalarda bulunan Halim Çun, portföy yönetiminin ipuçlarını, hisse senedi fonları dikeyinde ele aldı.
Finansal piyasalarda birikimlerini değerlendirmek isteyen tasarruf sahipleri için her geçen gün daha fazla fonlara ilginin arttığı gözlemleniyor.
Yatırım fonları; konusunda uzman portföy yöneticileri tarafından riski dağıtma prensibine göre yönetiliyor ve bu sayede tasarruf sahiplerinin piyasalarla ilgili detay bilgiye sahip olmadan her finansal ürüne yatırım yapabilmesi mümkün hale geliyor. Tabi burada önemli olan doğru varlık sınıfı ve fonu seçebilmek.
Türkiye’nin en deneyimli portföy yöneticilerinden Inveo Portföy Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halim Çun, Ekonomist Dr. Cüneyt Akman’ın sorularını yanıtladı.
Borsaya dair önemli açıklamalarda bulunan Halim Çun, portföy yönetiminin ipuçlarını, hisse senedi fonları dikeyinde ele aldı. Borsada riski azaltarak kârı arttırmanın yollarını açıklayan deneyimli uzman, 25 Kat Kazandıran hisse fonun sırrını böyle açıkladı.
İşte söyleşiye dair ayrıntılar;
Dr. Cüneyt Akman: Borsa yükselirken İyi bir kazanç sağlamayı herkes istiyor. Bunun çaresi hisse senedi fonları olabilir mi?
Halim Çun: Hisse senedi fonları, yatırım fonlarının ve fon sektörünün lokomotifi. Hatta en popüler araçları. Son dönemde de görüyoruz. Borsadaki yatırım sayısı 8 milyonlara yaklaştı. Böyle bir havayı biz 2000 yıllarında görmüştük. Ondan sonra uzun yıllar bir durgunluk içinde oldu.
Yeni dönemde yeniden hisse senedi fonlarının ve bütün fon sektörünün son birkaç yıldır özellikle de son 2 yıldır ciddi popüler olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla burada hisse senedi yatırımının gerçek bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz. Hisse senetlerine yatırım yapanların da yatırım fonları aracılığı ile yatırım yapmasını tavsiye ediyoruz.
Dr. Cüneyt Akman: Hisse senedi fonları nedir? Kaça ayrılır?
Halim Çun: Hisse senedi şemsiyesi altında bugün 101 adet fon var. Yatırımcılar sıralamalar yapıyorlar, iyi giden fonları tercih ediyorlar. Bu bir yöntem ama ne alındığının tam anlamıyla bilinmesi gerekir.
Kabaca hisse senedi fonu sermaye piyasası kur düzenlemelerine göre asgari % 180 hisse senedi taşımak zorunda. Burada birkaç tane tanım daha var. Yatırımcıların onları da dikkatle değerlendirmeleri için altını çizmek istiyorum. Çünkü sıralama yapıldığında biraz elma ile armut alt alta üst üste geliyor.
Hisse senedi fonları ikiye ayrılıyor. Birincisi endeks fonlar diğeri aktif yönetilen fonlar. Endeks fon alıyorsanız, bu fonların getirisi bağlı oldukları endekste paraleldir çok büyük sürpriz olmaz.
Bunun dışındaki diğer fonlar belli bir endekse bağlı kalmayıp aktif yönetim olan fonlardır. Dağılım hisse senedi fonlarını ayırırken hisse yoğun fonlar ve yabancı fonlar diye ayırmak gerekir. Çünkü aynı sırada olduğu için bir değerlendirme yanlışlığına neden olabilir.
Örneğin siz bugün hisse senedine yatırım yapacaksınız ve önümüzdeki dönemde bir yılda bankacılık hisselerinde ciddi bir artış bekliyorsanız o zaman gidip bankacılık endeks fonu almak en tutarlı davranış olur.
Sonuç olarak hisse senedine yatırım yapanlar kabaca kafalarında endeks 100 getirisini düşünmektedirler. Ama bu farklı yatırım fonlarında çok farklı getiri sonuçları da olabiliyor. Nasıl hisse senetlerinde var ise. Dolayısıyla elma ile armut aynı değil. Burada karşılaştırırken de sadece son dönem 1 ay, 3 ay, 6 ay, değil bu yılın başından beri 1 yıl, 3 yıl, 5 yıllık getirilerde karşılaştırmak gerekir.
Dr. Cüneyt Akman: Aşağı yukarı hemen hepsi bir ölçüde belli borsadaki bazı temaları veya bazı sektörleri yahut bazı endeksleri emülate ediyorlar yahut işte onunla paralel gitmeyi hedefliyorlar. Bu nasıl oluyor?
Halim Çun: Bunu doğrusu anlamadım. ilginçtir ki bir de 2023 için aynı rakamı vereyim. Mesela 2023’te de en iyi getiren fonlar 105-110 arasında getiriyor. En gerideki de % 40 getiriyor. Ortalaması 72. Şimdi 72 ile 40 arası ve 40’la 108 arası çok ciddi fark var. Yani genel olarak fon sektörünün iyi getirdiğini gösteriyor.
Sapmalar var. İyiler veya alttaki fonlar arasında da büyük sapmalar olabiliyor. Fonlarla da bir sepet yapmak en doğrusu. Çünkü geçen senenin en iyisi bu senenin en iyisi olmayabilir. Yani nasıl hisse senedi yatırımı uzun vadeli bir yatırımsa hisse senedi fonu yatırımlarının da uzun vadeli bir perspektifli yapılmasının uygun ve doğru olduğunu savunuyoruz.
Cüneyt Akman: Şimdi İnveo Portföy Yönetimi Şirketinin fonlarına bir göz atalım. Sizin orada hisse senedi ağırlıklı fon var. O fonla ilgili rakamlara bakalım.
Halim Çun: İkinci hisse senedi fonu. GMR koduyla. Tüm kurumlardan da alım satımı yapılabilen bir fonumuz. Son dönemde de oldukça popüler iyi bir performans gösterdi.
25 KAT KAZANDIRAN HİSSE FONU
11 yıl önce kurduk ve son 5 yıl getiriye baktığımızda son 5 yıllık getirisi % 2512. Yani kabaca 25 kat artmış. Bu da demek oluyor ki bin lira 25 bin lira olmuş.
Son 5 yıl bu şekilde fakat son 10 yıla da bakarsak orada da 47 – 48 Kat olduğunu görüyoruz. Yani daha önceki 5 yılda da aynı şekilde son 10 yılda bu temponun paralel gittiğini görüyoruz.
Yatırımcılara şunu söylemem gerek. Herhangi bir zamanlama yapmayacaksınız. Bazı dönemlerde düştüğü de olur buralarda gayet soğukkanlılıkla hiçbir şey yapmadığınızda bu getiriyi elde ediyorsunuz.
Şu tabloya bakınca biraz hayret veriyor. Dolar % 356 Euro % 317 yükselmiş bu dönemde. Enflasyon da % 332 idi. Yani Dolar ve Euro bir sepet olursa enflasyona ile paralel aşağı yukarı kafa kafaya yani eve enflasyona ezdirmemiş ama borsa kesin ve çok daha başarılı bir performans sergilemiş.
Cüneyt Akman: Son olarak yatırımcılara neler söylemek istersin?
Halim Çun: Hisse senetleri gerçekten uzun vadeli yatırım alanıdır. Yatırımcıların portföyünde her zaman belli miktarda bulunması gereken bir araçtır.
DOĞRU FON NASIL OLUŞTURULUR?
Yatırımcıların buraya yatırım yaparken belli temellere bakarak almalarını ve seçerken de bakın 101 tane fonun hepsi hisse senedi şemsiye fonu çerçevesi içinde sıralanmaktadır ama aralarında çok ciddi nitelik, içerik, yönetim tarzı ve stil farklılıkları var. Bunların da getiriye yansıdığını görüyoruz.
Bu konularda dikkatli olmaları, biraz daha fazla detaylı çaba göstererek çalışmalarını tavsiye ediyorum.
Para Analiz