Hyllarima Antik Kenti’nde agoradaki dükkanların bulunduğu alan kazılacak

Kavaklıdere Hyllarima Antik Kenti’nde Agora İçin Kazı Çalışmaları Başlıyor

Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde bulunan Hyllarima Antik Kenti’nde, kentin merkezi noktasında yer alan agoradaki sınırları belli olan dükkanlar kazılarla gün yüzüne çıkarılacak.

Kültür Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Kavaklıdere Belediyesi ve Muğla Müze Müdürlüğü’nün destek verdiği kazı çalışmaları, Derebağ Mahallesi’nde yer alan antik kentte 4 yıl önce başlatıldı. Bu çalışmalar sayesinde Klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait yapılar gün yüzüne çıkarılıyor.

Karia Bölgesi’nin iç kesimlerinde yer alan Hyllarima Antik Kenti, bugüne kadar incelenen ender yerleşim yerlerinden biri olarak bilim insanlarının dikkatini çekiyor.

Hyllarima’nın Önemi

Antik Kenti inceleyen bilim insanları, kentin iki tepe arasında yaşayan topluluklar için “iki tepe, tek şehir” tanımını kullandı. Kentin inşasına MÖ 4. yüzyılda başlandığı belirtilen Hyllarima’da birçok önemli yapı bulunuyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Bekir Özer, kentin merkez noktası olan agora hakkında şu bilgileri paylaştı: “Agora, kentin en merkezi noktası. Antik Çağ’da kente gelen birinin ilk uğradığı alan burası. Agora, cadde, tiyatro ve tüm kamusal alanlar ile sosyal etkinlik alanlarının bulunduğu bir nokta. Helenistik Dönem’de inşa edilmiş ve Roma Dönemi’nde yoğun olarak kullanılan bu dükkanlardan önemli verilere ulaşacağımızı ümit ediyorum.

Kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından restorasyon projelerine başlanacağının altını çizen Özer, ziyaretçilerin antik kenti daha iyi algılayabilmesi için yapılan çalışmalara hız verdiklerini belirtti.

Özer, ortaya çıkan yapıların turistik amaçlı görülebilmesi için restorasyon ve konservasyon çalışmalarına da ağırlık vereceklerini ifade etti. (AA)

Related Posts

Harry Potter 4. Ateş Kadehi Neden Kaldırıldı? Harry Potter Ateş Kadehi Hangi Ülkelerde ve Neden Yasaklandı?

Harry Potter serisinin dördüncü filmi “Harry Potter ve Ateş Kadehi” (Harry Potter and the Goblet of Fire), bazı dijital platformlardan kaldırılmasıyla hayranlarını şaşırttı. Hogwarts’ın büyülü dünyasında Üçbüyücü Turnuvası’nın heyecanını ve Voldemort’un geri dönüşünü konu alan bu ikonik yapım, bazı platformlarda yer almıyor. Ayrıca, filmin ve kitabın bazı ülkelerde yasaklanma tartışmaları gündeme geldi. Peki, Harry Potter Ateş Kadehi yasaklandı mı, neden kaldırıldı?

Ankara’da Yükseköğretim Kongresi’nde kimlik bunalımı masaya yatırıldı: Uluslararası katılımcılar ortak sorunlara dikkat çekti

Ankara’da düzenlenen Uluslararası Yükseköğretim Kongresi, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda üniversitelerin karşı karşıya bulunduğu kimlik krizini çok yönlü biçimde ele aldı. Kongrede, yükseköğretim sisteminin sadece yapısal değil, aynı zamanda zihinsel ve kültürel bir dönüşüme ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

Yurtta AYT manzaraları

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) heyecanı dün tüm ülkede yaşandı. İyi bir üniversite eğitimi için ter döken adaylar, sabahın erken saatlerinde sınav binalarının kapısında yerini aldı. Ancak yine her yıl olduğu gibi sınava son anda yetişenler ve sınavı dakika farkıyla kaçıranlar vardı. Birçok ilde polis ve zabıta ekipleri adaylardan desteğini eksik etmedi. Yanında AYT belgesi yerine TYT belgesini getiren ya da kimliğini unutup sınava giremeyenler oldu. Diğer yandan kızı için sınava giren babalar, sohbete dalıp sınavı kaçıranlar ve adayları sınava yetiştirenler öne çıktı. Birçok üniversite adayının geleceğini çizen AYT dün Türkiye’de böyle yaşandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) nedir, üyeleri kimler? İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ne zaman kuruldu?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İslam dünyasının ortak sesi olarak 1969 yılında kurulan ve 57 üye ülkeyi bir araya getiren uluslararası bir örgüttür. İslam dünyasının haklarını korumak, üye devletler arasında dayanışma ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla faaliyet gösteren İİT, Filistin meselesi gibi kritik konularda önemli bir rol üstleniyor. Peki, İslam İşbirliği Teşkilatı nedir? İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ne zaman kuruldu, kimler üye?

Üstün yeteneklilerin doktoralı öğretmenleri

İstanbul’daki Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) 2’nci sınıftan 12’nci sınıfa kadar toplam bin 484 üstün yetenekli öğrenci eğitim görüyor. Okuldaki 45 öğretmenin ise 7’si doktor, 5’i de doktora eğitimine devam ediyor. Ayrıca doktor unvanına sahip öğretmenlerden bazıları aynı zamanda Marmara Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Twitter çöktü mü, neden açılmıyor 13 Haziran 2025 son dakika | Twitter (X) dondu mu, ne sorun var? Hata tespit raporu yayınlandı! İşte 24 saatlik güncel veriler

Twitter çöktü mü, X neden açılmıyor, dondu mu ne sorun var? 13 Haziran Cuma günü yaşanan sorunlarla birlikte başta belirtilen sorunun cevabı en çok sorgulananlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki son 24 saat içerisinde büyük bir aksamaya neden olan sorun kaydı kapılmadı. Merak edenler için güncel hata tespit raporunu haberimizde derledik. Peki, Twitter dondu mu, çöktü mü ne sorun var? İşte 13 Haziran Cuma Twitter hata tespit raporu…