Terör örgütü PKK, Türkiye Cumhuriyeti’ni soykırımla suçladı

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, “Bir terör örgütünün iddialarına bakarak hiçbir ciddi devlet tavır almaz. Ancak başka hedefleri olan, Türkiye’ye ilişkin benzer beklentileri olan bazı ülkelerin bazı davranışlarda bulunmaları mümkündür. Mesela Yunanistan, öteden beri Pontus Soykırımı iddiasıyla çıkıyor ortaya. Türkiye’nin göstereceği tepki, kuşkusuz başka ülkelerin başka amaçlarla da olsa benzeri tavırlar almalarını önleyici bir rol oynayabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İktidar ile terör örgütü PKK arasında gerçekleşen ‘Terörsüz Türkiye’ süreci sonucunda PKK’nin yayınladığı fesih bildirisi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu değerlerine saldırı niteliğinde ifadelerle doluydu. Örgütün Türk Devrimi ve Türkiye Cumhuriyeti’ni “soykırımla” suçlamasına karşın iktidar herhangi bir tepki vermedi. Sözde “Ermeni Soykırımı” konusuyla benzer bir durum meydana gelebilir mi? sorusu cevap arıyor.

‘HİÇBİR ÜLKE BÖYLE SUÇLAMALARI KABUL ETMEZ’

Öymen, bildiriye ilişkin yaptığı yorumda, bildirinin “kabul edilemeyeceğini” vurgulayarak, “Lozan, devletimizin, cumhuriyetimizin temel taşı ve kurtuluş belgesi. Lozan’a bu şekilde sıfatlar yakıştırmak son derece yakışıksız olmuştur. Hükümet, daha önceden bu belgeden haberdar ise, farklı bir yol izlemeliydi. Haberdar değilse, sonrasında gerekli tepkiyi göstermesi uygun olurdu. Soykırım iddialarında da aynı durum söz konusu. Hiçbir ülke böyle suçlamaları kabul etmez. Bu nedenle bu konuda ciddi bir tepki göstermek önemlidir” şeklinde konuştu.

IRA VE ETHA ÖRNEĞİ

Kuzey İrlanda’da IRA, İspanya’da ETHA isimli terör örgütlerinin silah bıraktığını hatırlatan Öymen, “Ancak bu örgütler kendi ülkelerine ilişkin böyle ağır suçlamalarda bulunmamışlardır. Bu durum çok endişe verici. CHP lideri Özgür Özel gereken tepkiyi gösterdi. Ancak asıl tepkiyi, sürece öncelik veren devlet insanlarından bekliyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN GÖSTERECEĞİ TAVIR ÖNEMLİ

Terör örgütü PKK’nın soykırım suçlamalarının uluslararası alanda etkisinin olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Öymen, “Bir terör örgütünün iddialarına bakarak hiçbir ciddi devlet tavır almaz. Ancak başka hedefleri olan, Türkiye’ye ilişkin benzer beklentileri olan bazı ülkelerin davranışlarda bulunmaları mümkündür. Mesela Yunanistan, öteden beri Pontus Soykırımı iddiasıyla Türkiye karşı yıpratma politikası izliyor. Başka ülkelerin benzer girişimlerde bulunmaları veya tavır almaları kendi politikaları olarak beklenebilir. Türkiye’nin göstereceği tepki, başka ülkelerin benzeri tavırları önleyici bir rol oynayabilir. Kimse Türkiye’nin böyle suçlamaları kabul eden bir ülke olduğunu söyleyemez” ifadelerini kullandı.

Related Posts

100 kişinin hayatını kaybettiği deprem davasının bilirkişi raporu 2.5 yıl sonra geldi

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 100 kişinin hayatını kaybettiği Süleyman Mutlu Apartmanı’na ilişkin ilk bilirkişi raporu, depremin üzerinden iki buçuk yıl geçtikten sonra soruşturma dosyasına girdi.

Dereyle birlikte hayatı kuruttular

Konya’nın Hadim ve Güneysınır ilçelerinden geçen nehirde yüz binlerce balık telef oldu. Çiftçilik yapan üretici kıvranıyor. DSİ’nin bu kararı yöre halkını perişan etti.

Havalimanı’nda kuşku üzerine sırt çantası kontrol edilen 7 yaşındaki çocuk şoke etti

Afrika’daki havalimanında şoke eden olay: 6 yaşındaki çocuk uyuşturucu kuryesi olarak kullanıldı, 7 kişi tutuklandı

ABD, Kuzeydoğu Suriye için harekete geçiyor: Trump’ın Özel Temsilcisi Erbil’de Kürt yönetimi ile bir araya gelecek; önce Barzani daha sonra Abdi ile görüşecek

ABD, Kuzeydoğu Suriye için harekete geçiyor: Trump’ın Özel Temsilcisi Erbil’de Kürt yönetimi ile bir araya gelecek; önce Barzani daha sonra Abdi ile görüşecek

İsrail kanalı İ24’ün iddiası: Şam yönetimi, İsrail’le barış anlaşması imzalayacak

İsrail’in işgal ettiği stratejik Hermon Dağı ve tüm Suriye topraklarından kademeli olarak çekilmesi öngörülüyor

Açık denizde 5 gün hayatta kaldı, feribot yolcuları tarafından kurtarıldı

Açık denizde 5 gün hayatta kaldı, feribot yolcuları tarafından kurtarıldı